onsdag 30 oktober 2013

God morgon! Är du nykter?

– God morgon min vän! Luleå bjuder på en kylig men vacker morgonsol.Är du  nykter? frågar jag Pekka rakt på sak, han som emigrerat till finska Tornio.

– Här är grått och trist, men visst är jag nykter! Att dricka i solsken är en upplevelse. Grådask får mig inte att tänka på alkohol, svarar Pekka med en skrovlig morgonröst.

Här i Södra hamn, Luleå, börjar vårt sex månader långa samtal om nykterhet eller onykterhet. Jag sätter agendan direkt med att fråga:
– Tror du på nykterhet?
– Jag tror på mig själv i nyktert  tillstånd. Men min personlighet förändras när jag är berusad. Jag och drinkaren är olika personer. Nykter är jag en klartänkt person, berusad en bohem och romantiker. Men visst tror på nykterhet. Men inte alla dagar.
–  Bohemer och romantiker är ofta skärpa personer. Jag är romantiker och bohem men saknar inte skärpa. Men vad krävs för att du ska bli nykterist?
– Sysselsättning, något annat att göra som kräver nästan hundra procent av min tid.
– Varför inte ta upp musiken och skrivandet igen? Det kräver hundra procent av alla dina sinnen, sa jag och föreslog att nästa samtal kunde handla om hur man sysselsätter sig som nykterist.

Jag önskar honom en god morgon och konstaterar att solen gått i moln. Vattnet som tidigare glittrade i djupa turkosa färger har övergått i gråskalor. Jag packar ihop mina fotoprylar med stelfrusna fingrar som jag kör ned i fickorna när jag går hem igen, några stenkast från Södra hamn.

Samtal 1: http://bengtwikstrom.blogspot.se/2013/10/nykter-eller-onykter-ett-samtal-om_26.html

6 kommentarer:

  1. Ledsen! Har alla kommentarer av misstag!

    SvaraRadera
  2. Men hej ... du det där blev ju bra. Måste säga att du har en bra och rolig blogg. Kul! Ska följa dig i onyktert och nyktert tillstånd! ;)
    (Frusen amatörfotograf på cykel)

    Petri

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Petri Andersson! Välkommen!

      Att prata om nykterhet är inga problem. Svårare är att fotografera "nykterhet". Kanske är det dags för en lekfull amatör-fototävling om den bästa bilden på "nykterhet"?

      Det är faktiskt knepigt att spana efter bilder om nykterhet... kolla in fotografen som jag fick att fota sin egen spegelbild i Södra hamn.

      Bildtexten kan bli: "Se nyktert på dig själv, fotografer gör det!"

      Vad tror du? Har du nån bild på "nykterhet" publicerar jag den.

      Allt gott!

      Radera
    2. Tack!
      Hm jadu får nog fundera på det där ett tag. :-)

      Petri Andersson

      Radera
    3. Det är lugnt! Petri Andersson. Alla mina idéer håller inte alltid måttet. Kanske denna är en av dom.... :)

      Radera
  3. Applåder för detta "tilltag". Jag slår vad om att ni lyckas tillsammans du och Pekka. Jag kommer att lusläsa allt kring detta!!!

    SvaraRadera