torsdag 10 maj 2012

Ser du människan i gathörnet?

Ser du en äldre dam i gathörnet? Utmärkt! Hennes situation är dramatisk. Trots ett enormt ovädersmoln, som tornar upp sig bakom henne och förutspår skyfall, står hon kvar och väntar på grönt ljus. Tror hon fortfarande att det är olagligt att gå mot röd gubbe?

Jag vill hjälpa henne genom att ropa:
— En gående ska följa de regler som gäller i trafiken och som visas genom vägmärke, vägmarkeringar, trafikljus, tecken från polisman och liknande! Detta innebär att du inte får gå mot "röd gubbe". Om du är cyklist eller bilist och passerar ett trafikljus som visar rött kan du få böter, och kör du bil eller något annat fordon, som kräver att du har körkort, kan du bli av med körkortet. Något sådant straff finns inte för gående! Men om du går mot röd gubbe och orsakar en trafikolycka kan du göra dig skyldig till brottet vårdslöshet i trafik. Straffet för det är dagsböter!

Men jag står på andra sidan korsningen och förblir tyst. Jag låter det passera — alldeles som bilar och oväder kommer att passera förbi. Och det visade det sig att kvinnan klarade sig på egen hand. Men för några ögonblick var dramatiken stor i korsningen Varvsgatan-Smedjegatan där jag bor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar